1927. Een zicht op de Dorpstraat vanuit de Heerseweg, in de bocht Locht/Dorpstraat in 1927. Links het café van de kinderen Van de Ven. Het was het clubhuis en repetitielokaal van de harmonie en heette eigenlijk café "De Gouden Leeuw", ofschoon het in de volksmond werd aangeduid als café "Dieliskes", naar de vroegere eigenaar Egidius van Esbeek.

Van oorsprong (1751) was het een café annex tolhuis. Hier stond een afsluitboom op de weg en moest voor iedere passerende vracht tol betaald worden. Het tolhuis stond ook bekend als de "Barrier van Veldhoven". In 1872 werd de tol opgeheven.

Door de kort aan de weg gelegen bebouwing en de rails van de Meijerijsche Stoomtram was de hoek Dorpstraat/Locht bijzonder smal en stond hierdoor bekend als zeer gevaarlijk. De tramlijn maakte een zwenking van de rechterzijde van de weg naar de linkerzijde.

De tram moest deze moeilijke bocht naar de Locht nemen en toch stevig doorrijden, omdat hij anders in de bocht stil viel. Dit had tot gevolg dat de tram daar wel eens uit de rails liep en men met vereende krachten het gevaarte weer op de rails moest sjorren, alvorens de reis naar Reusel kon worden hervat. In 1927 werd het café, mede door de bijdrage van de ANWB en de KNAC, toen in bezit van de weduwe Margaretha van de Ven, afgebroken, waardoor de tram de bocht naar de Locht voortaan beter kon nemen.

Zo ontstond een pleintje dat in de volksmond spottenderwijs het ‘Vredesplein’ werd genoemd, omdat er druk geredetwist werd door de vrouwen uit de buurt. Links op de foto het pand kort voor de afbraak. Daarachter, gedeeltelijk zichtbaar, het in 1957 afgebroken pand, voorheen sigarenfabriek De Wit. Daarnaast woonhuis, winkel en werkplaats van Jan Somers, rijwiel- autohersteller en pomphouder, gehuwd met Dientje van Jan van Hannekes. In het huisje daarnaast was tot 1908 het brievengaarderskantoor van Jan Louwers gevestigd.

Later werd het bewoond door de gepensioneerde meester Rijken en in de jaren ’50 door de familie Roosen. Nu zijn daar de Schoenenreus en de apotheek gevestigd.